mandag 2. desember 2013

Jul og tradisjoner

Aller først må jeg si at jeg er en juleperson. Jeg elsker (nesten) alt som har med jula å gjøre. Dette innlegget ble til i mitt hode etter en samtale i lunsjen her en dag som gikk på juleforberedelser og innkjøp til jul.

Min barndoms jul var magisk og preget av høytid (sjøl om jeg ikke kommer fra noen høytidlig familie, opplevde jeg den slik). Dette er noe jeg gjerne vil overføre til mine barn. Og det er her tradisjoner kommer inn i bildet, og det gjelder ikke bare hva vi gjør, men også hva vi tar fram for å pynte med. Gjentakelse er virkelig noe ungene setter stor pris på, enten det gjelder å spise taco hver lørdagskveld eller at det er den samme adventsstjerna (ja, vi har bare en!) som hentes fram hvert år Da sier det seg sjøl at jeg ikke er typen som kjøper (og kaster) ny julepynt for hvert år bare for å følge trendene eller matche resten av interiøret. 

Det som i mine øyne er med på å gjøre jula magisk, er at den er bare en gang om året, altså i en tidsbegrenset periode. Men her menes jeg vi forbrukere går på en kjempesmell: jula varer jo i månedsvis, og når jula endelig kommer er det mange som er drittlei. Dette ble ekstra tydelig for meg da jeg leste på niesene mine sin  barnehageplan for november. Der har de vært i gang med juleverksted lenge allerede! Jeg skjønner godt at det tar tid å lage ting (jeg skjønner det VELDIG godt, og lager ting med tanke på julegaver året rundt), men jeg kaller det ikke juleverksted. Og hvis man baker julekaker tidlig i november blir da kakene skjemt før jula kommer...? Jeg kjøper gjerne argumentet med å kose seg i desember, men hvis vi bare skal lære ungene å kose seg alltid skjønner jeg godt at både vi og dem kalles dessertgenerasjonen. Dessuten syns jeg det må bli vanskelig å toppe førjulstida hvis den bare er kos og alt er klart allerede i november.Jeg synes sansene våre spiller en viktig rolle for å komme i den rette julestemningen, og da vil jeg gjerne fremheve luktesansen som den viktigste. Grønnsåpe, krydder, granbar og kongerøkelse... Det er ultimate julelukter for meg. Jeg har sett på både blogger og instagram at IKEA selger en fantastisk pepperkake deig uten palmeolje, og det er flott det, men er dere mennesker klar over hvor utrolig enkelt det er å lage pepperkakedeig??? Og da vet du akkurat hva som er i, og de deilige krydderduftene frigjøres ekstra godt under tilberedingen. Og jeg trenger vel ikke si at vi IKKE har laget pepperkaker (eller noen andre julekaker) ennå? Jeg innrømmer dog glatt at det kan bli en smule travelt og hektisk fram mot jul, men da blir det jo ekstra deilig å slappe av i juleferien, ikke sant)

Smakssansen får også andre smaker å bryne deg på i min (ideelle) desember. Mandariner, julekaker (ja, vi smaker jo selvfølgelig på baksten som vi har bakt fra bunn!), nøtter for ikke å snakke om brus! Vi drikker stort sett brus bare 17. mai og juleaften, så da er det fest! Julematen orker jeg ikke si så mye om, for i en familie som gjerne vil føre sine tradisjoner videre blir det tøft for tredje generasjon når alle gjerne vil ha med sine barndomstradisjoner...

Den hule lyden som kommer etter er real rundvask av et rom, har jeg aldri klart å gjenskape. Jeg er kanskje ikke grundig nok, ei heller er jeg skippertaks-typen. Jeg vasker en vegg nå, en vegg da og litt vinduspuss i ny og ne. Er litt viktig med den julevasken, synes jeg. Man kan alltids spare det til vår-rengjøring, jeg har prøvd det, men når våren kommer har ikke jeg lyst til å være inne å skure og sture, da vil jeg bare ut, ut... Med litt julemusikk på øret er ikke oppgaven så ille likevel.

Det mest magiske med jula da jeg var lita var allikevel å legge seg på lille juleaften, etter at vi hadde bidratt med å pynte treet og sett Grevinnen og hovmesteren på tv med masse sommerfugler i magen. Huset stod fortsatt på hodet i det vi sovna, men da vi våknet var det (sett med et barns øyne) helt perfekt! Det mjuke lyset fra juletrebelysninga, nybonede gulv og ryddige flater var synet som møtte oss. DA var det jul. Hvis folk pynter treet sitt allerede tidlig i desember, og pynter hele huset lenge før "tida", skjønner jeg jo at de er lei og klar for å kaste ut treet og all pynten første juledag

Jeg vil at jula, dvs romjula, skal være høytid, ro og tid til hverandre. Hvis HELE desember, og til og med november skal overta den rollen, har jo jula utspilt sin rolle? 

Ny (!) kvistkrans kjøpt på årets julemarked...
(men til mitt forsvar den kan brukes om igjen og om igjen)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...